preload

Ευρετήριο οδικών ταξιδιών 2022

Νέο έτος, νέα οδικά ταξίδια! Το νέο ευρετήριο οδικών ταξιδιών αναλύει 33 χώρες με βάση τις παροχές και τον τύπο ταξιδιού που επιθυμείτε να κάνετε.

Η έκθεση εκδόθηκε στις 28 Ιούνιος 2022.

Σημαντικό: Ελέγξτε τους τελευταίους περιορισμούς και προειδοποιήσεις που ισχύουν για τα ταξίδια προτού κανονίσετε ένα ταξίδι. Επισκεφτείτε τον χάρτη μας με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους περιορισμούς λόγω της COVID-19 και τις προϋποθέσεις εισόδου που ισχύουν για την κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Μάθετε περισσότερα

Οι καλύτερες χώρες συνολικά για οδικά ταξίδια

Η Ευρώπη προσφέρει τόσες διαφορετικές επιλογές. Ποια θα επιλέξετε για το οδικό ταξίδι σας φέτος; Στο νέο μας ευρετήριο οδικών ταξιδιών, κατατάξαμε 33 χώρες σύμφωνα με 24 παράγοντες και πέντε τύπους ταξιδιών, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε.

Αυτό το καλοκαίρι, οι τιμές καυσίμων ίσως μας απασχολήσουν περισσότερο, καθώς οι συνέπειες του πληθωρισμού και της έλλειψης καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται όλο και πιο αισθητές. Δώσαμε προτεραιότητα σε αυτόν τον παράγοντα στο Ευρετήριό μας και προσθέσαμε παράγοντες σχετικά με κάμπινγκ, καθώς είναι όλο και πιο δημοφιλές. Επειδή έχουμε προσθέσει περισσότερες κατηγορίες και παράγοντες σε σχέση με το περσινό Ευρετήριο, δεν είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των δύο ευρετηρίων.

Η τελική βαθμολογία κάθε χώρας προέκυψε από υπολογισμούς (ανατρέξτε στη μεθοδολογία) και παρουσιάζεται σε κλίμακα 1-100. Ωστόσο, παρακάτω παραθέτουμε τις αρχικές τιμές κάθε παράγοντα για μεγαλύτερη σαφήνεια.

Μπορείτε να δείτε την κατάταξη των χωρών σε κάθε παράγοντα, κάνοντας κλικ στα εικονίδια παραγόντων.

* Η πολιτική διοδίων έχει κατηγοριοποιηθεί από το 1 έως το 4 με: 1 – υποδεικνύει οδούς χωρίς διόδια, 2 – απαιτείται πληρωμή μόνο για συγκεκριμένες γέφυρες/τούνελ, 3 – ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι με πληρωμή, 4 – βινιέτες βάσει χρόνου
** Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει επίσημο όριο ταχύτητας στη Γερμανία και για αυτό χρησιμοποιείται εδώ το όριο των 160 χλμ/ώρα για τους σκοπούς σύγκρισης με άλλες χώρες
*** Οι πολιτικές για το ελεύθερο κάμπινγκ χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην ενότητα “Μεθοδολογία” στο κάτω μέρος της σελίδας.

Καιρός

PrecipitationΒροχόπτωση (μέση τιμή mm)

TemperatureΘερμοκρασία (μέσοι βαθμοί Κελσίου)

Κάμπινγκ

Campsite density Πυκνότητα κάμπινγκ (ανά 100 km²)

Campervan hire price Ενοικίαση τροχόσπιτου (μέση τιμή ανά ημέρα)

Wild camping policy Πολιτική ελεύθερου κάμπινγκ (κατηγορίες 1-3)

Άνεση και υποδομές

Speed limitsΌρια ταχύτητας

Car accidentsΤροχαία ατυχήματα (ανά 1.000.000 κατοίκους)

Road qualityΠοιότητα οδικού δικτύου (κλίμακα 1 (χαμηλή) έως 7 (υψηλή))

Road connectivityΣυνδεσιμότητα οδικού δικτύου (χλμ. ανά έκταση γης)

Public toiletsΔημόσιες τουαλέτες (ανά km²)

Τιμές

FuelΚαύσιμα (μέση τιμή ανά λίτρο)

Tolls policyΠολιτική διοδίων (κατηγορίες 1 – 4)

HotelsΞενοδοχείο (μέση τιμή/διανυκτέρευση)

ParkingΠάρκινγκ (2 ώρες, στον δρόμο)

EV charging pricesΤιμές φόρτισης ΙΧ (μέση τιμή ανά 100 χλμ.)

Κίνηση και βιωσιμότητα

EV charging stationsΣταθμοί φόρτισης ΙΧ (ανά 100 km²)

Air pollutionΑτμοσφαιρική ρύπανση (μέση ετήσια έκθεση)

Road congestionΚυκλοφοριακή συμφόρηση (μέση τιμή σε λεπτά)

Passenger carsΕπιβατικά αυτοκίνητα (ανά 1.000 κατοίκους)

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Car Hire RatingsΕταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων (κλίμακα 1-100)

Car Hire PricesΤιμές (μέση τιμή ανά ημέρα))

Φύση και αξιοθέατα

Heritage sitesΜνημεία κληρονομιάς UNESCO (ανά 100 km²)

Attractiveness of natural assetsΕλκυστικότητα φυσικών πόρων

(κλίμακα 1 (χαμηλή) έως 7 (υψηλή))

National parksΕθνικά πάρκα (ποσοστό % της έκτασης γης)

Στοιχεία μελέτης

Οι βαθμολογίες της μελέτης χωρίζονται σε πέντε διαφορετικούς τύπους οδικών ταξιδιών: Βιωσιμότητα, Κάμπινγκ και Ύπαιθρος, Φύση και Αξιοθέατα, Εξοικονόμηση, Ασφάλεια και Άνεση. Σε κάθε τύπο χρησιμοποιούνται πολλοί παράγοντες με διαφορετική βαρύτητα, ανάλογα με τον αντίκτυπο που έχουν στην ελκυστικότητα του οδικού ταξιδιού.

Οι χώρες που κατατάσσονται ως οι καλύτερες για οδικό ταξίδι είναι πιθανότητα χώρες με πολλούς φυσικούς τόπους και μνημεία κληρονομιάς, χαμηλότερες τιμές σε καύσιμα, ξενοδοχεία και ενοικίαση αυτοκινήτου, αρκετές επιλογές σε χώρους κάμπινγκ και καλή ποιότητα οδικού δικτύου. Συνεπώς, οι χώρες που κατατάσσονται ως λιγότερο ελκυστικές για οδικό ταξίδι πιθανότατα έχουν υψηλές τιμές, δυσμενείς συνθήκες στο οδικό δίκτυο, λιγότερους χώρους κάμπινγκ ή/και δεν έχουν τόσο πολλούς φυσικούς τόπους και μέρη προς εξερεύνηση.

Μεθοδολογία

#1 Γερμανία

#1 Γερμανία

Η Γερμανία κατέκτησε την κορυφή φέτος, ως συνολικά η καλύτερη χώρα για οδικά ταξίδια. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό μνημείων κληρονομιάς UNESCO, συγκριτικά με άλλες χώρες. Επίσης, έχει μικρό αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, πολλούς σταθμούς φόρτισης ΙΧ, επαρκή αριθμό σε δημόσιες τουαλέτες και πολλές δυνατότητες για κάμπινγκ.

Ενοικίαση αυτοκινήτου στη Γερμανία

#2 Ισπανία

#2 Ισπανία

Η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, κυρίως επειδή έχει πολύ καλό καιρό όλο τον χρόνο. Εκτός από αυτό, η χώρα προσφέρει καλή ποιότητα οδικού δικτύου, χαμηλά επίπεδα ρύπανσης και πολλά μνημεία κληρονομιάς UNESCO και φυσικά τοπία.

Ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ισπανία

#3 Λιθουανία

Παρόλο που πρόκειται για μικρή χώρα, η Λιθουανία έλαβε υψηλή βαθμολογία για οδικά ταξίδια και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Έλαβε υψηλές βαθμολογίες σε πολλούς παράγοντες τιμών, μεταξύ άλλων για τις τιμές σε πάρκινγκ, ξενοδοχεία και ενοικίαση αυτοκινήτου. Επίσης, η χώρα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ελεύθερο κάμπινγκ και πολλούς χώρους κάμπινγκ.

Ενοικίαση αυτοκινήτου στη Λιθουανία

Νικητές ανά τύπο ταξιδιού

Εμβαθύνετε στους πέντε τύπους ταξιδιού και δείτε τα δυνατά και αδύνατα σημεία κάθε χώρας. 

Βιωσιμότητα  Κάμπινγκ και Ύπαιθρος  Φύση και Αξιοθέατα  Εξοικονόμηση  Άνεση και υποδομές

Βιωσιμότητα

#1 Ολλανδία

Οι παράγοντες που περιλαμβάνονται είναι: ατμοσφαιρική μόλυνση, κυκλοφοριακή συμφόρηση και αριθμός αυτοκινήτων. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός σταθμών φόρτισης ΙΧ και οι τιμές φόρτισης, για όσους οδηγούν αυτοκίνητο φιλικό προς το περιβάλλον. Η Ολλανδία έχει πάρα πολλούς σταθμούς φόρτισης ΙΧ και ανταγωνιστικές τιμές φόρτισης καθώς και σχετικά μικρό αριθμό αυτοκινήτων για τον πληθυσμό της.

 

Αναζητήστε αυτοκίνητα στην Ολλανδία

Κάμπινγκ και Ύπαιθρος

#1 Γαλλία

Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει παράγοντες σχετικά με τον καιρό, τον αριθμό φυσικών τόπων και εθνικών πάρκων καθώς και παράγοντες κάμπινγκ. Η Γαλλία κατέλαβε την πρώτη θέση, κυρίως λόγω των οικονομικών τιμών σε ενοικίαση τροχόσπιτων και έχει πολλούς διαθέσιμους χώρους κάμπινγκ. Επίσης, ο καιρός είναι ευχάριστος και διαθέτει πολλά μνημεία κληρονομιάς και εθνικά πάρκα.

 

Αναζητήστε αυτοκίνητα στη Γαλλία

Φύση και Αξιοθέατα

#1 Γαλλία

Η Γαλλία είναι γεμάτη με υπέροχα φυσικά τοπία, από τις Άλπεις μέχρι καταγάλανες λίμνες, ανθισμένα λιβάδια και δάση. Καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις λόγω των υπέροχων φυσικών τόπων αναψυχής, αλλά είναι και η τρίτη χώρα με τα περισσότερα μνημεία κληρονομιάς.

 

Αναζητήστε αυτοκίνητα στη Γαλλία

Εξοικονόμηση

#1 Σερβία

Αυτός ο τύπος ταξιδιού κατατάσσει κάθε χώρα με βάση παράγοντες όπως οι τιμές για τη βενζίνη, την ενοικίαση αυτοκινήτου, τη διαμονή, το πάρκινγκ, τη φόρτιση ΙΧ και τα διόδια. Η Σερβία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, επειδή παρέχει οικονομική βενζίνη και φόρτιση ΙΧ, ανταγωνιστικές τιμές καταλυμάτων, πολύ χαμηλές τιμές ενοικίασης αυτοκινήτου και χαμηλές τιμές πάρκινγκ κατά μέσο όρο.

 

Αναζητήστε αυτοκίνητα στη Σερβία

Άνεση και υποδομές

#1 Ελβετία

Η Ελβετία είναι μια πολύ ασφαλής και ευχάριστη χώρα για οδικό ταξίδι. Καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ως η χώρα με τις καλύτερες συνθήκες οδικού δικτύου. Επίσης, έχει πολύ καλές κριτικές ενοικίασης αυτοκινήτου και είναι η τρίτη χώρα με λιγότερα τροχαία ατυχήματα (ισοψηφεί με το Ηνωμένο Βασίλειο). Επίσης, έχει τις περισσότερες δημόσιες τουαλέτες, εξασφαλίζοντας ένα ξέγνοιαστο ταξίδι.

 

Αναζητήστε αυτοκίνητα στην Ελβετία

Μεθοδολογία

Συλλέξαμε δεδομένα σε επτά κατηγορίες, για να κατατάξουμε τις χώρες της Ευρώπης με βάση το πόσο φιλικές είναι προς τα οδικά ταξίδια: Καιρός, Ασφάλεια και Υποδομές, Κάμπινγκ, Τιμές, Κίνηση και Βιωσιμότητα, Ενοικίαση αυτοκινήτου και Φύση και Αξιοθέατα.

Σε αυτή την ανάλυση συμπεριλαμβάνονται συνολικά 33 ευρωπαϊκές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποκλείστηκαν λόγω ανεπάρκειας δεδομένων.

Η πρόσβαση σε όλες τις πηγές και η ανάκτηση των δεδομένων έγιναν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου – 22 Ιούνιος 2022. Οι αριθμοί που συγκεντρώθηκαν, βασίζονται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα. Δείτε την ολοκληρωμένη λίστα με τις πηγές δεδομένων.

  1. Για καθέναν από τους 24 παράγοντες, αντιστοιχεί βαρύτητα από το 1 (χαμηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο) που υποδεικνύει τη σπουδαιότητά τους. Η ελκυστικότητα των φυσικών πόρων και τα μνημεία κληρονομιάς θεωρούνται το βασικό κίνητρο για τον τουρισμό και γι’ αυτό βαθμολογήθηκαν με την υψηλότερη βαρύτητα (5). Ακολουθούν τα εθνικά πάρκα, οι χώροι κάμπινγκ, τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, η ποιότητα του οδικού δικτύου και ένα εύρος παραγόντων τιμών που παίζουν ρόλο στην απόφαση για ένα οδικό ταξίδι. Χαμηλότερη βαρύτητα δόθηκε σε παράγοντες στην κατηγορία καιρού και σε άλλους παράγοντες που δεν θεωρούνται βασικό κίνητρο στην επιλογή προορισμού για οδικό ταξίδι (π.χ. κατά κεφαλήν αριθμός επιβατικών αυτοκινήτων).
  2. Οι αξίες σε κάθε παράγοντα ομαλοποιήθηκαν αρχικά με χρήση τύπων: βαθμολογία = 10 * (x – min(X)) / (max(X) – min(X)) και βαθμολογία = 10 – 10 * (x – min(X)) / (max(X) – min(X)) για ανεστραμμένες αξίες (π.χ. τροχαία ατυχήματα όπου η χαμηλότερη τιμή είναι καλύτερη).
  3. Η σταθμισμένη μέση βαθμολογία των παραγόντων υπολογίστηκε για κάθε χώρα.
  4. Τέλος, η σταθμισμένη μέση βαθμολογία των παραγόντων ομαλοποιήθηκε με τον τύπο = 99 * ( ( (x – min(x) ) / ( (max(x) – min(x) ) ) + 1, για να επιτευχθεί η τελική βαθμολογία σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 100 (όπου το 1 είναι η χαμηλότερη και το 100 η υψηλότερη βαθμολογία).

Η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε ξεχωριστά για επιλεγμένους παράγοντες, για τον καθορισμό κατάταξης σε πέντε διαφορετικούς τύπους ταξιδιού:

  1. Τύπος “Βιωσιμότητα” – παράγοντες: σταθμοί φόρτισης ΙΧ, κυκλοφοριακή συμφόρηση, κατά κεφαλήν αριθμός επιβατικών αυτοκινήτων, ατμοσφαιρική μόλυνση, τιμή φόρτισης ΙΧ.
  2. Τύπος “Κάμπινγκ και Ύπαιθρος” – παράγοντες: βροχόπτωση, θερμοκρασία, ελκυστικότητα φυσικών πόρων, χώροι κάμπινγκ, τιμή ενοικίασης τροχόσπιτου, πολιτική ελεύθερου κάμπινγκ, εθνικά πάρκα.
  3. Τύπος “Φύση και Αξιοθέατα” – παράγοντες: μνημεία κληρονομιάς UNESCO, ελκυστικότητα φυσικών πόρων, εθνικά πάρκα.
  4. Τύπος “Εξοικονόμηση” – παράγοντες: πολιτική διοδίων, τιμή καυσίμων, τιμή φόρτισης ΙΧ, τιμή ξενοδοχείου, τιμή ενοικίασης αυτοκινήτου, τιμή πάρκινγκ.
  5. Τύπος “Ασφάλεια και Άνεση” – παράγοντες: όρια ταχύτητας, τροχαία ατυχήματα, ποιότητα οδικού δικτύου, συνδεσιμότητα οδικού δικτύου, αριθμός δημόσιων τουαλετών, βαθμολογία εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων.

Πηγές δεδομένων και ορισμοί παραγόντων

Καιρός:

Η κατηγορία “Καιρός” περιλαμβάνει δύο παράγοντες:

Βροχόπτωση
Μέση βροχόπτωση σε βάθος (mm).
Πηγή: Weatherbase

Θερμοκρασία
Μέση θερμοκρασία μιας χώρας, με βάση τον μέσο όρο των μεγάλων πόλεων.
Πηγή: Weatherbase

 


Ασφάλεια και υποδομές

Η κατηγορία “Ασφάλεια και υποδομές” περιλαμβάνει 5 παράγοντες:

Όρια ταχύτητας
Συνυπολογίστηκε το υψηλότερο δυνατό όριο ταχύτητας (δηλ. το όριο που ισχύει σε αυτοκινητόδρομους ή το αμέσως υψηλότερο όριο ταχύτητας σε μια χώρα, αν δεν υπάρχει αυτοκινητόδρομος). Καθώς δεν υπάρχει επίσημο όριο ταχύτητας στη Γερμανία, χρησιμοποιήθηκε η τιμή των “160 χλμ/ώρα” για σκοπούς σύγκρισης με άλλες χώρες. 
Πηγή: Wikipedia

Τροχαία ατυχήματα
Τροχαία ατυχήματα που είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους.
Πηγή: ΟΟΣΑ (2021), Τροχαία ατυχήματα (δείκτης). doi: 10.1787/2fe1b899-en (Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 10 Μαρτίου 2021)

Ποιότητα οδικού δικτύου
Ο παράγοντας της ποιότητας του οδικού δικτύου υπολογίστηκε σε μια κλίμακα 1 (χαμηλή) – 7 (υψηλή).
Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2017-2018

Συνδεσιμότητα οδικού δικτύου

Υπολογίζεται ως το συνολικό μήκος του οδικού δικτύου (χλμ.) ανά έκτασης γης (km²).

Πηγή: CIA, Worlddata (πρόσβαση στις 2 Μαΐου 2022)

Αριθμός δημόσιων τουαλετών

Υπολογίζεται ως ο αριθμός δημόσιων τουαλετών ανά έκταση γης (km²).

Πηγή: Toilet Finder (πρόσβαση στις 29 Απριλίου 2022)


Κάμπινγκ:

Η κατηγορία “Κάμπινγκ” αποτελείται από τρεις παράγοντες:

Πυκνότητα χώρων κάμπινγκ

Υπολογίζεται ως ο αριθμός χώρων κάμπινγκ ανά 100 km².
Πηγή: Camping.info, OpenStreetMap (πρόσβαση στις 10 Μαΐου 2022)

Τιμή ενοικίασης τροχόσπιτου

Μέση τιμή ανά ημέρα σε EUR για ενοικίαση τροχόσπιτου.

Πηγή: CamperDays

Πολιτικές ελεύθερου κάμπινγκ

Οι πολιτικές ελεύθερου κάμπινγκ εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες:
Ναι – επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ

Ανεκτό – το ελεύθερο κάμπινγκ δεν επιτρέπεται επισήμως, αλλά υπάρχει δυνατότητα υπό ορισμένες συνθήκες. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για συγκεκριμένους κανονισμούς στη χώρα προορισμού τους.

Όχι – το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται και μπορεί να επιφέρει πρόστιμο

Σε κάθε κατηγορία έχει αποδοθεί βαρύτητα ώστε να υποδηλώνει την ευκολία κάμπινγκ στη χώρα.

Πηγή: Caravanya (πρόσβαση στις 10 Μαΐου 2022)


Τιμολόγηση:

Η κατηγορία “Τιμολόγηση” αποτελείται από 5 παράγοντες:

Πολιτική διοδίων
Οι χώρες έχουν κατανεμηθεί σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με τη μέθοδο που ακολουθούν για τη χρέωση διοδίων:

1 – αυτοκινητόδρομοι χωρίς διόδια
2 – διόδια μόνο για συγκεκριμένες γέφυρες/τούνελ
3 – είσπραξη διοδίων σε πύλες διοδίων (σταθερή χρέωση ή χρέωση ανάλογα με τη διανυθείσα απόσταση)
4 – χρέωση αυτοκινητόδρομου ανά βινιέτα (βάσει χρόνου)

Αυτές οι τέσσερις ομάδες έχουν συντελεστή 1 για την καλύτερη και 4 για τη χειρότερη. Λόγω της δυσκολίας που ενέχει η σύγκριση των τρόπων πληρωμής βάσει απόστασης και βάσει χρόνου, έχει γίνει η απλοποίηση ότι η βινιέτα ως αναπόφευκτο κόστος πρέπει να βαθμολογηθεί χαμηλότερα.
Πηγή: Tolls.eu

Τιμές καυσίμων
Euro-super 95, τιμή (EUR) για 1 λίτρο.
Πηγή: GlobalPetrolPrices.com (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 13 Ιουνίου 2022)

Τιμές ξενοδοχείων
Μέση τιμή ξενοδοχείου ανά βράδυ σε EUR για τυπικό δίκλινο δωμάτιο σε όλους τους τύπους ξενοδοχείων. Οι τιμές βασίζονται στην περίοδο αναζήτησης 01/01/2022 – 23/02/2022 για την τουριστική περίοδο: 01/04/2022 -31/12/2022.
Πηγή: εσωτερικά δεδομένα της KAYAK

Τιμές πάρκινγκ
Μέσες τιμές σε EUR για πάρκινγκ 2 ωρών στο δρόμο. Δεδομένα από το 2019 (Global Parking Index) ή τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα (υπολογισμός ως μέσος όρος από μεγάλες πόλεις της χώρας). Οι τιμές έχουν μετατραπεί από EUR σε EUR στις 16 Μαΐου 2022.
Πηγή: Parkopedia Παγκόσμιος Δείκτης Στάθμευσης 2019 & Ιστότοπος (Πρόσβαση στις 22 Φεβρουαρίου 2021)

Τιμές φόρτισης ΙΧ
Μέσες τιμές σε EUR για φόρτιση ΙΧ. Κόστος ανά διαδρομή 100 χλμ.
Πηγή: Switcher (Πρόσβαση στις 25 Απριλίου 2022)


Κίνηση και βιωσιμότητα:

Η κατηγορία “Κίνηση και βιωσιμότητα” περιλαμβάνει τέσσερις παράγοντες:

Σταθμοί φόρτισης ΙΧ
Υπολογίστηκαν σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό των σταθμών φόρτισης ΙΧ ανά 100km².
Πηγή: Open Charge Map 

Αυτοκίνητα κατά κεφαλήν
Επιβατικά αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους
Πηγές: Eurostat, Statice.is, Wikipedia (Μάρτιος 2021)

Κυκλοφοριακή συμφόρηση:

Ο παράγοντας μέσης κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι ο μέσος χρόνος μίας διαδρομής που χρειάζεται για τη μετακίνηση, σε λεπτά.

Πηγή: Numbeo

Έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση
Τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) είναι ο ατμοσφαιρικός ρύπος που ενέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως. Τα δεδομένα αναφέρουν έκθεση πληθυσμού μεγαλύτερη από 10 μικρογραμμάρια/m3 και εκφράζονται ως ετήσιοι μέσοι όροι.
Πηγή: OECD (2021), Έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση (δείκτης). doi: 10.1787/8d9dcc33-en (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 10 Μαρτίου 2021)


Ενοικίαση αυτοκινήτου:

Η κατηγορία Ενοικίασης αυτοκινήτου περιλαμβάνει 2 παράγοντες:

Πρακτορεία ενοικίασης αυτοκινήτου

Μέση βαθμολογία όλων των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτου σε μια χώρα, σε κλίμακα 1-100, όπου το 100 υποδεικνύει το καλύτερο πρακτορείο.

Πηγή: εσωτερικά δεδομένα της KAYAK

Τιμές ενοικίασης αυτοκινήτου

Μέση τιμή για ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ανά ημέρα σε EUR και σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Οι τιμές βασίζονται στην περίοδο αναζήτησης 01/01/2022 – 24/02/2022 για την τουριστική περίοδο: 01/04/2022 – 31/12/2022.

Πηγή: εσωτερικά δεδομένα της KAYAK


Φύση και Αξιοθέατα:

Η κατηγορία “Φύση και αξιοθέατα” περιλαμβάνει τρεις παράγοντες:

Μνημεία Κληρονομιάς UNESCO

Υπολογίζεται ο αριθμός των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε μια χώρα ανά 100 km2, με βάση τον συνολικό αριθμό των μνημείων σε μια χώρα.

Πηγή: UNESCO Heritage List

Ελκυστικότητα φυσικών πόρων

Ο βαθμός στον οποίο τουρίστες από το εξωτερικό επισκέπτονται μια χώρα κυρίως για τους φυσικούς της πόρους (δηλ. πάρκα, παραλίες, βουνά, άγρια ζωή κ.λπ.) (1 = Καθόλου, 7 = Σε μεγάλο βαθμό).

Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, “Travel and Tourism Competitiveness Report 2019”

Εθνικά πάρκα

Υπολογίζεται το ποσοστιαίο μερίδιο της έκτασης εθνικών πάρκων στη συνολική έκταση της χώρας.

Πηγή: Wikipedia (ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 10 Μαΐου 2022)